preskoči na sadržaj
Vijesti

Godina čitanja-poticanje na čitanje

 U Godini čitanja nastala je mobilna aplikacija ČITATA, prvenstveno namijenjena djeci i mladima do 15 godina, učenicima osnovnih škola, koji imaju specifične teškoće u čitanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način. ČITATA sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene unutar mobilne aplikacije. Uz sadržaj, koji se može istovremeno čitati i slušati, aplikacija je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno. Odabrane naslove čitaju Jelena Miholjević i Marko Jelić koji svojom interpretacijom tekst čine lako prohodnim i primamljivim malim korisnicima.


Projekt “ČITATA” financiran je od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske zahvaljujući programu koji omogućuje pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Nositelj projekta je umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces, a autorica projekta je Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica iza koje stoje uspješni projekti (npr. Hrvatski zvukopis). Mobilna aplikacija ČITATA izrađena je u suradnji s timom stručnjaka među kojima je i doc. dr. sc. Maja Kelić, nastavnica na studiju Logopedija Sveučilišta u Rijeci, a u aplikaciju je ugrađen program za automatsko slogovanje izrađen na Sveučilištu u Rijeci, čije su autorice izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, prof. dr. sc. Sanda Martinčić-Ipšić i izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić koje su ga rado ustupile razvojnom timu. Ova je aplikacija izvrstan primjer multidisciplinarne suradnje između umjetničke organizacije YELO koja je nositelj projekta te znanstvenika Sveučilišta u Rijeci iz različitih znanstvenih disciplina, a s ciljem transfera znanja i implementacije znanosti u opipljiv proizvod dostupan svima.ČITATA trenutno broji devet knjiga za osnovnoškolsku dob, dok će se u sljedećoj godini dopuniti s još deset naslova.

Zabundane priče, autor: Tomislav Baran
Viktor i tajna druzina, autorica: Corina Ana Penić
Bacit ću ti kompjuter kroz prozor, autorica: Jasminka Tihi Stepanić
Bijeli klaun, autor: Damir Miloš
E baš mi se pjeva, autorica: Lada Martinac Kralj
Baš kao Harry Potter, autorica: Jasminka Tihi Stepanić
Priča o pobjedi, autorica: Rosie Kugli
AnaTomiJa; Crvenšlapica, autor: Zvonimir Balog
Zmajevi koji ne lete, autorica: Ivana Šojat

Malim čitateljima se nakon preuzimanja aplikacije i registracije prikazuju knjige prilagođene njihovoj dobi. Unutar svakog audio-vizualnog poglavlja korisnici mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, veličinu slova, poravnavanje, zbor boja zaslona, punjenja, ali i upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava glumac. Kroz opciju Čitaj kao Čitata mogu vježbati izgovor za pojedine riječi te ga usavršavati po potrebi. Također, aplikacija nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm. Unutar aplikacije nalazi se i statistika – postotak pročitanog i nepročitanog sadržaja, a daje se mogućnost i preuzimanja poglavlja koja se zatim mogu otvoriti bilo kada i bilo gdje te mali korisnik može nastaviti čitati bez uključenog interneta.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 13. 12. 2021.

Kutak za roditelje
TRAŽILICATURNUSI
     

Ovaj tjedan je

    TURNUS

(00.00.2022. - 00.00.2022.)


CURRICULUM

GODIŠNJI PLAN I PR

INFORMACIJE

VIR. KNJŽNICA
 
 
 

RED BUTTON

 

ŠKOLSKA LIJEČNICA
dr. Ana Zadro
Laginjina 16
parni datumi-popodne
neparni datumi-ujutro
tel.01/4843818

PRAVILNIK

OGLASNA PLOČA

 

e-DNEVNIK

e-DNEVNIK UČENICI

ŠKOLA ZA ŽIVOT

MONOGRAFIJA
OTVORITE MONOGRAFIJU NAŠE ŠKOLE U PDF-u

VREMENIK
POŠTOVANI RODITELJI, DRAGI UČENICI, VREMENIK PISANIH PROVJERA ZNANJA
ŠK. GOD. 2021./2022
.
I. POLUGODIŠTE
NALAZI SE U E-DNEVNIKU

JELOVNIK
KLIKOM NA SLIČICU OTVARATE DOKUMENT JELOVNIK (PDF)

KALENDAR ŠK. GOD.

ANKETA
Što mislite o e-Dnevniku?

KALENDAR
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


KORISNI LINKOVI
T R A Ž I L I C E
 
 
DNEVNI TISAK
 
 
  
Č A S O P I S I
 
 
 
ODGOJ I OBRAZOVANJE
 
 
  skolska ucilica

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Arhiva dokumenata

FORUM
preskoči na navigaciju