2022-03-01 08:27:15

Zagreb kroz fašnik u Centru za mlade-Ribnjak

Što je zajedničko Legendi o Crnoj kraljici i fašniku saznali su učenici 4.a pod vodstvom učiteljice Elvire Bačurin, na likovnoj radionici 16. veljače 2022. u Centru mladih Ribnjak. 

Što je zajedničko Legendi o Crnoj kraljici i fašniku, učenici 4.a OŠ M. Krleže saznali su na likovnoj radionici 16. veljače 2022. u Centru mladih Ribnjak. Nakon što su učenici gotovo dvije godine proveli izvan svoje škole, koja se obnavljala nakon potresa, ljepšu  dobrodošlicu nisu mogli očekivati, nakon povratka 24. siječnja u nove, kaptolske klupe. Što zbog korone, što zbog potresa koji nas je udaljio od matične škole razveselila nas je suradnja i gostoprimstvo CMR. Premda i u školi u kojoj smo bili podstanari  odvijale  su se radionice Ribnjaka, ipak nam je draži kvartovsko – šumski - park  ambijent i prostor samog Centra. Posebno nas veseli susretljivost nove ravnateljice i voditeljica koje su se potrudile organizirati radionicu i pokazati nam da nas nisu zaboravili i da su još uvijek naši prijatelji-susjedi koji računaju na nas i našu suradnju. U dvosatnoj radionici imali smo priliku čuti voditeljicu i jednog od pedagoga Ribnjaka  Snježanu  Petrov koja je na interpretativan način ispričala Legendu o Crnoj kraljici i svojim dramatičnim  glasovnim sposobnostima (za koje ni ja nisam znala da ih ima), mimikom i gestama je uvela učenike u čarobno-mistični  svijet prošlosti. Začuđeni učenici uplovili su i maštali o onome što su čuli. U nekim dijelovima priče sami su nastavljali pričati priču, odgovarali na pitanja, glumili da su prestravljeni, trzali rukama… sve s željom  kako bi saznali u čemu je tajna Crne kraljice i zašto se ta legenda veže za naš grad, za naše podsljemensko područje.

Nakon polusatne dramatizacije priče i ogromnog pljeska, najavljena je nova voditeljica Eva Herceg, voditeljica Artistress radionica s kojom smo već surađivali. Učenici se uvijek vesele ovakvim dinamičnim  aktivnostima. Uslijedio je likovno - kreativni rad u kojem je svaki učenik u maniri waldorfske pedagogije mogao izraditi masku, odjevni predmet, oružje ili bilo koji uporabni predmet iz vremena Crne kraljice, a u koji bi se u današnje vrijeme mogli maskirati.  Ideja je bilo pregršt, a njihovo veselje ogromno, pogotovo što su im  poznati pojmovi ornamenti, nošnja, narodni vez. Svatko može raditi po želji i koristiti materijale koje želi. Tako su nastale zanimljive krinke, štitovi, veziri, mačevi i sl. Bilo je tu svega: krpica, vunica, šljokica, perlica… Umjetnička sloboda na djelu i osmijeh na licu učenika i voditeljica.  

Nakon likovnog rada uslijedila je povorka i fašnički ples u parku, uz obavezno fotografiranje. Smijeh, veselje i ona dobro poznata učenička rečenica: „Danas je baš dobar dan!“ Za još bolji kraj počastili smo se grickalicama kako pristoji na svakom fašniku i poigrali se u parku.                                                                                U očekivanju novih radionica i da nam dan bude još ljepši svima veliko hvala i vidimo se ponovo. Veselimo se i očekujemo nove susrete u Centru!

                                                                       Učiteljica Elvira Bačurin


Osnovna škola Miroslava Krleže Zagreb